Wyposażenie gastronomii – dlaczego warto w nie inwestować?

 

sprzęt gastronomicznyKażdy, kto rozpoczyna swoją przygodę z branżą gastronomiczną doskonale zdaje sobie sprawę z trudności, jakie napotyka się na swojej drodze. Kłopoty ze znalezieniem odpowiedniego lokalu, trudności ze sporządzeniem dobrego biznesplanu i wiele piętrzących się dokumentacji urzędowych sprawiają, że nawet najwięksi pasjonaci mogą czuć się zagubieni czy zrezygnowani. Wiadomo, że podstawą dobrze prosperującej restauracji jest odpowiedni sprzęt, dlatego też trudno wyobrazić sobie, aby ktokolwiek rezygnował z jego zakupu lub też decydował się na pozyskanie go z „drugiej ręki”. Wyposażenie gastronomii jest najczęściej tym elementem, który pochłania największą część zaplanowanego budżetu, dlatego też warto dobrze rozplanowywać wszystkie wydatki i starać się selekcjonować propozycje producentów tak, aby dopasowywać piece, zmywarki czy chłodziarki do własnego menu oraz wielkości lokalu. Firmy, które zajmują się dystrybucją mebli, wyposażenia oraz akcesoriów do gastronomii starają się sprostać surowym wymaganiom właścicieli lokali i sprawiać, aby ich urządzenia elektryczne były maksymalnie funkcjonalne, trwałe i solidne.

Ze względu na to, że kuchnia jest sercem każdego lokalu, warto dołożyć wszelkich starań, aby sprzęt służył nam jak najdłużej i nie psuł się, ponieważ każda awaria pieca czy chłodziarki jest równoznaczna z wstrzymaniem wydawania posiłków. Dobrze wydane pieniądze szybko się zwracają, dlatego jeżeli nasz budżet jest wyjątkowo ograniczony, lepiej będzie kiedy zmienimy jego proporcje inwestując w urządzenia elektryczne i meble, a mniejsze kwoty przeznaczając na wyposażenie sali dla konsumentów. Wiadomo, że niezwykle ważna jest harmonia, dlatego trudno wyobrazić sobie, aby którykolwiek restaurator inwestował swoje pieniądze tylko w kuchnię, rezygnując całkowicie z części jadalnej, przede wszystkim dlatego, że to właśnie ona jest miejscem dostępnym dla oczu klientów i to ona decyduje czy będą się oni czuli w lokalu dobrze, czy też nigdy więcej do nas nie wrócą. Mówiąc o zmianie proporcji pomiędzy urządzeniami sanitarnymi, piecami konwekcyjno-parowymi czy chłodziarkami a stolikami, krzesłami czy elementami dekoracyjnymi, powinno się mieć przede wszystkim na myśli wysokość nakładów finansowych. Urządzając restaurację trzeba myśleć jednocześnie o wszystkich elementach składowych i nie zaniedbywać żadnego, jednak jeżeli ma się wybór pomiędzy tańszym i droższym piecem a tańszymi i droższymi zasłonami do części jadalnej, lepiej wybrać droższy piec i tańsze zasłony zakładając, że w momencie, kiedy lokal zacznie już na siebie zarabiać, możliwe będzie stopniowe zwiększanie inwestycji w strefę konsumencką. O ile obrusy czy obrazy można bez trudu wymienić na nowe, o tyle z piecami czy zmywarkami może być już znacznie gorzej. Wyposażenie gastronomii jest podstawą w doskonale przyrządzanych dań, dlatego powinno być ono najwyższej jakości tak, aby możliwe było w ogóle odpowiednie funkcjonowanie pośród rosnącej w siłę konkurencji.

profesjonalne słodyczeJeżeli jednak komukolwiek się wydaje, że będzie musiał rezygnować z estetyki na rzecz funkcjonalności jest w błędzie, przede wszystkim dlatego, że w dużych koncernach zajmujących się produkcją tego typu maszyn, mebli i drobnych urządzeń, na stałe zatrudnieni są projektanci dbający o połączenie aspektu praktycznego z wizualnym. Nowoczesna ergonomia nie wyklucza niczego, dlatego też jesteśmy w stanie pozyskać wyposażenie gastronomii zgodne z naszym zamysłem co do przewidywanego charakteru lokalu. Mając ochotę na stworzenie wewnątrz swojej restauracji klimatu lat 50. czy 60. mamy możliwość dobierania mebli i akcesoriów stylizowanych na te pochodzące z epoki, dlatego też łącząc przyjemne z pożytecznym możemy pozwolić naszym gościom na spokojny wypoczynek i konsumpcję potraw w doskonałej atmosferze. Mowa tutaj jednak tylko i wyłącznie o strefie konsumenta, dlatego też jeżeli jednak nasz lokal podzielony jest bardzo wyraźnie na część dostępną dla gości i część, która jest absolutnie poza zasięgiem ich wzroku, lepiej postawić na kuchenną funkcjonalność i zainwestować w wyposażenie gastronomii ze stali nierdzewnej, która nie tylko doskonale się sprawdza w trudnych warunkach, ale i jest łatwa w czyszczeniu. Higiena jest absolutną podstawą sprawnego działania restauracji, dlatego trzeba zdawać sobie sprawę, że meble będą regularnie czyszczone środkami chemicznymi, a drobniejsze sztućce na bieżąco będą dezynfekowane w wysokiej temperaturze, przez co urządzenia słabej jakości będą ulegać stopniowej degradacji. Z tego właśnie powodu sprzęt restauracyjny powinien być z najwyższej półki tak, aby nie wymuszał na właścicielu selektywnej wymiany lub też serwisowania. Byłoby dobrze, gdyby urządzenia pochodziły od wiarygodnych i odpowiedzialnych producentów, którzy oferują usługi dodatkowe, takie jak serwisy czy gwarancje, dzięki czemu łatwiej będzie podjąć się ewentualnej naprawy pieca czy chłodziarki. Dla wielu osób podstawą restauracji jest oczywiście doskonała atmosfera, miła obsługa oraz atrakcyjne wnętrze, jednak nawet najpiękniejszy lokal nie utrzyma przy sobie klienta, jeżeli serwowane przez niego dania będą zimne, niedopieczone czy podawane zbyt wolno.  

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Ostatnie

DMC Firewall is a Joomla Security extension!